1. Domov
  2. E-pošta
  3. Splošne informacije o pošti

Splošne informacije o pošti

V kolikor se z nastavljanjem email računa v odjemalcu za pošto na osebnem računalniku ali mobilni napravi srečujete prvič, je priporočeno poznati nekaj osnovnih informacij.

KAJ JE ODJEMALEC POŠTE?

Odjemalec e-pošte je program, preko katerega lahko upravljate z elektronskimi predali. V odjemalcu lahko nastavite katerikoli email naslov, ki ste ga predhodno ustvarili na svojem paketu gostovanja ali kateri drugi email storitvi kot je Hotmail, Gmail ali drugi.

Obstaja veliko odjemalcev pošte in naj najbolj popularni so MS Outlook, Mozilla Thuderbird, Mail (Apple) in različni mobilni odjemalci.

KAJ JE POP3, IMAP, SMTP?

To so TCP/IP protokoli za dostavo elektronske pošte.

POP3 PROTOKOL (DOHODNI STREŽNIK)

POP3 protokol priporočamo uporabnikom, ki e-pošto veliko uporabljajo in do nje dostopajo preko ene naprave ali ima zanje nastavljene dodatne posredovalnike na druge naslove.

Pri POP3 protokolu se vsa e-pošta prenese na naprave / odjemalce elektronske pošte, kjer imate nastavljen email račun. Ko se sporočilo prenese se le to sporočilo na strežniku pobriše.

V vsakem odjemalcu e-pošte pri izbiri POP3 protokola je možno nastaviti tudi da se originalno sporočilo ohrani na strežniku, oziroma samodejno pobriše po določenem času.

IMAP PROTOKOL (DOHODNI STREŽNIK)

IMAP protokol se priporoča v primerih, ko eden ali več uporabnikov uporablja skupen poštni email račun na več napravah.

Pri IMAP protokolu se e-pošta na strežniku in ostalih napravah sinhronizira, kar pomeni da je stanje na vseh napravah in odjemalcih identična.

SMTP PROTOKOL (IZHODNI STREŽNIK)

SMTP protokol poskrbi, da so sporočila ki so poslana uspešno dostavljena.

Za vsa dodatna vprašanja smo vam vedno na voljo tudi preko telefona ali e-pošte.

Vam je bil ta članek v pomoč?

Sorodni članki

Potrebujete pomoč?
Ne najdete odgovora, ki ga iščete?
PIŠITE NAM