1. Domov
  2. E-pošta
  3. Kaj je DKIM zapis in kako ga omogočim?

Kaj je DKIM zapis in kako ga omogočim?

DKIM (DOMAINKEYS IDENTIFIED EMAIL)

DKIM je eden od varnostnih poštnih mehanizmov z digitalnim podpisom jamči za pristnost poslanega sporočila med vašo domeno in poštnim strežnikom iz katerega je poslano sporočilo.

Zakaj je to pomembno?

Spletni napadalci pogosto uporabljajo tehniko ki se imenuje “SPOOFING“. S to tehniko se lažno predstavljajo oz. ponarejajo naslov pošiljatelja e-poštnega sporočila.

Elektronsko sporočilo ki je zaščiteno z DKIM podpisom, zagotavlja pristnost pošiljatelja in same vsebine sporočila. Za prejemnika to pomeni mnogo manj neželenih »spam« sporočil, zmanjša pa se tudi možnost prevar.

Kje si omogočiti in urejati DKIM zapis?

Vsi HOSTKO naročniki spletnega gostovanja lahko enostavno omogočite in upravljate DKIM zapis v nadzorni plošči cPanel. Poiščite razdelek EMAIL v katerem boste našli ikono EMAIL AUTHENTICATION (slovensko Email Dobavljivost).

Pri nekaterih uporabnikih bo ta zapis že omogočen, za tiste ki pa ni pa ga enostavno vklopite z klikom na gumb ENABLE.

Spodaj je primer ko je DKIM omogočen in ko je v DNSjih.

Kako preveriti pravilnost delovanja DKIM zapisa

Na samem spletu obstaja veliko brezplačnih orodij s katerimi lahko preverite pravilnost delovanja DKIM zapisov. Eno izmed zelo poznanih orodij se imenuje MxToolbox.

  • V prvo polje vpišite svojo domeno (brez www), v drugo polje pa vpišite default. Kliknite gumb DKIM Lookup in orodje bo preverilo ali je vaš DKIM zapis pravilen. Če je DKIM aktiven in pravilno nastavljen, vam bo orodje prikazalo vaš public key s katerim je podpisana vaša domena

DKIM zapis ki je omogočen v cPanelu deluje le, če ima vaša domena nastavljene HOSTKO imenske strežnike. Po vsaki spremembi DKIM zapisa je potrebno počakati da se DNS zapis osveži in to lahko traja od 2 do 24 ur.

Vam je bil ta članek v pomoč?

Sorodni članki

Potrebujete pomoč?
Ne najdete odgovora, ki ga iščete?
PIŠITE NAM