1. Domov
  2. Domene
  3. .SI domene
  4. Obvestilo – Vpis DNSjev .si domene ni uspel

Obvestilo – Vpis DNSjev .si domene ni uspel

Če ste med naročilom registracije nove .SI domene vpisali DNS strežnike in ste prejeli to obvestilo, pomeni da Register.si ni uspel vpisati domene v vrhnji register (razlogi so v sporočilu tudi napisani).

Tehnične zahteve za vpis v vrhnji DNS

  • Za domeno mora obstajati primarni DNS-strežnik in vsaj en sekundarni DNS-strežnik. Priporočljivo je, da se vsaj eden od sekundarnih strežnikov nahaja na drugi fizični lokaciji kot primarni strežnik.
  • Podatki o domeni morajo vsebovati SOA (Start of Authority) zapise v standardnem formatu. Podatek o domenskem strežniku v SOA-zapisu mora biti ime primarnega strežnika, navedeni elektronski naslov se ne preverja, dobili pa boste opozorilo, če ni veljaven ali aktiven. Serijska številka in vrednosti časovnih intervalov morajo ustrezati priporočenim vrednostim (glej primer spodaj).
  • Po internetnih standardih za elektronsko pošto mora delovati naslovpostmaster@domena.si, zato mora biti naveden ustrezen MX-zapis.
  • NS-zapisi se morajo nanašati na že delujoče DNS-strežnike, zapisi na vseh navedenih strežnikih pa se morajo ujemati.
  • Imenski strežniki, ki so za dano domeno navedeni v registru (Arnes), se morajo ujemati z dejanskim stanjem na strežnikih, avtoritativnih za to domeno.

Priporočene vrednosti v SOA-zapisu

Refresh8 ur (28800 sekund)
Retry2 uri (7200 sekund)
Expire7 dni (604800 sekund)
Time To Live1 dan (86400 sekund)

Nekateri drugi parametri

Zgled NS-zapisov za namišljeno domeno domena.si:

domena.si. IN NS primarni.domena.si
domena.si. IN NS sekundarni-1.domena.si
domena.si. IN NS sekundarni-2.domena.si

Vir.

Preverite ali ste vpisali pravilne DNSje

Preko orodja https://whois.hostko.si lahko preverite katere DNSje ste domeni vpisali in če so ti pravilni. DNS strežnike ponavadi prejmete od svojega ponudnika gostovanja.

Vam je bil ta članek v pomoč?

Sorodni članki

Potrebujete pomoč?
Ne najdete odgovora, ki ga iščete?
PIŠITE NAM