1. Domov
  2. Domene
  3. Splošno o domenah
  4. Domene ne želim več uporabljati. Kako jo izbrišem?
  1. Domov
  2. Domene
  3. .SI domene
  4. Domene ne želim več uporabljati. Kako jo izbrišem?

Domene ne želim več uporabljati. Kako jo izbrišem?

Kot vse transakcije povezane z domenami tudi izbris domene poteka preko registrarja. Nosilec domene torej zahteve za izbris ne more nasloviti neposredno na Register.si, temveč odločitev sporoči izbranemu registrarju in se z njim dogovori, da preko sistema za registracijo domen sproži zahtevo za izbris domene.

Ob sprožitvi zahteve bo na uradni elektronski naslov nosilca poslano avtomatsko sporočilo z navodilom, kako nosilec izbris potrdi oz. zavrne. Če bo nosilec izbris potrdil v 16 dneh, bo domena dobila status “v karanteni” in bo po 30 dneh izbrisana iz baze domen. Če nosilec izbrisa ne potrdi, je transakcija preklicana.

Druga možnost za izbris domene je, da nosilec registrarja obvesti, da domene po poteku 1-letnega obdobja ne želi podaljšati. Če registrar do poteka registracije ni zahteval podaljšanja registracije, bo domena dobila status “v karanteni” in bo po 30 dneh izbrisana iz baze domen pod .si.

Nosilec in registrar nimata pravice zahtevati delne povrnitve stroška registracije ali stroška letne vzdrževalnine, če je bil izbris zahtevan pred potekom registracije domene.

Vam je bil ta članek v pomoč?

Sorodni članki

Potrebujete pomoč?
Ne najdete odgovora, ki ga iščete?
PIŠITE NAM