1. Domov
  2. Domene
  3. Splošno o domenah
  4. Kakšen pomen ima status V KARANTENI, čemu je namenjen?

Kakšen pomen ima status V KARANTENI, čemu je namenjen?

Je vaša spletna stran nedosegljiva? Je mogoče vaša domena potekla? Brez panike, spodaj si lahko preberete kaj je karantena in če lahko domeno še podaljšate.

Kaj se zgodi če domene ne podaljšamo pravočasno?

Običajno domena na dan poteka preide v stanje karantene. Karantena je stanje v katerem domena 30 dni “čaka” na podaljšanje. Domene, ki so v karanteni so nedelujoče oz. neaktivne, vendar jo lahko obstoječi lastniki še vedno podaljšajo.

Ko se stanje karantene izteče, večina domen preide še v stanje obnovitve (ang. redemption period ). Stroški podaljšanja in obnovitve domene v omenjenem stanju se znatno povišajo in lahko dosežejo tudi višino 250 evrov ali več. O tem, katere domene gredo v stanje podaljšanje in katere ne, odločajo vrhovni registrarji posameznih vrhnjih domen.

Za nacionalno domeno .SI je register Register.si določil, da po 30 dnevni karanteni domena enostavno poteče, nato pa je javnosti ponovno na voljo za registracijo. Pri domeni .SI stanja obnovitve torej ni in če se domena podaljša, ko je v karanteni dodatnih stroškov ni.

Skrbimo, da vaša domena ne pristane v karanteni

Sama beseda “karantena” je nekoliko zastrašujoča ampak za to ni potrebna panika. Nosilec domene, ki je preišla v karanteno ima 30 dni za razmislek ali bo domeno podaljšal ali ne. Med tem časo te domene ne more nihče drug registrirati.

Registrarji in registri svoje stranke o poteku domene večkrat pravočasno obvestimo prek e-pošte. S tem preprečimo težav zaradi nedostopne spletne strani ali nedelujočih e-poštnih predalov.

Karantena ni na voljo za vse končnice domen zato ne velja zgornje pravilo za vse domene. Nekatere končnice kot so .EU, .AT, .DE na dan poteka gredo v izbris in za restavriranje takšnih domen nastanejo dodatni stroški.

Sorodni članki

Potrebujete pomoč?
Ne najdete odgovora, ki ga iščete?
PIŠITE NAM