Kaj so inode?

Inod (angl. inode) je zapis v strukturi diska, ki vsebuje informacije o mapi ali datoteki na disku. V bistvu je kazalec, ki kaže na fizične podatke na disku.

1 mapa == 1 inod ali 1 datoteka == inod

Število inode na vašem računu je enako številu datotek in map, ki jih imate na njem.

Več datotek ali map imate, več inodov uporabljate. In več inodov kot uporabljate, več sistemskih virov strežnika uporabi vaš uporabniški račun.

Zato je običajna in nujna praksa med ponudniki gostovanja, da omejijo število inodov na strežnikih s shared/reseller gostovanjem, saj ni primerno, da en uporabniški račun uporabi vsa sistemska sredstva in ne pusti dovolj za ostale uporabnike.

Kje lahko vidimo koliko inod uporabljam?

Uporabniki Hostko™ gostovanja lahko lahko vidijo in spremljajo število inodov, ki jih uporabljajo, v nadzorni plošči cPanel.

  1. Prijavite se v nadzorno ploščo cPanel (URL se glasi https://www.vašadomena/cpanel )
  2. Na levi strani je stolpec s statistiko File Usage ki ponazarja trenutno in max. število

Kaj se zgodi če presežem število inod?

Ko boste dosegli max. dovoljeno število, boste prejeli obvestilo “disk quota exceeded” in je lahko s tem moteno delovanje strani ali elektronske pošte. Priporočamo da v najkrajšem času preverite in pobrišete datoteke/mape, ki se jih ne uporablja ali pa če je mogoče nadgradite na večji paket, ki ima možnost več inod.

Kako lahko število inod povečam?

Naročen paket lahko nadgradite (navodila kako naročiti nadgradnjo) na večjega ki ima dovoljeni večje število inod ali pa dokupite (navodila za dokup) dodatno število inod k obstoječemu paketu.

Vam je bil ta članek v pomoč?

Sorodni članki

Potrebujete pomoč?
Ne najdete odgovora, ki ga iščete?
PIŠITE NAM