1. Domov
  2. Pred nakupom
  3. Spletno gostovanje
  4. Zakupil sem gostovanje in domeno. Kako naprej?

Zakupil sem gostovanje in domeno. Kako naprej?

V vodiču bomo na enostaven način razložili kako začeti z novo naročenim gostovanjem, in kako naložiti enostavno “statično” spletno stran na HOSTKO strežnik.

Podatki o domeni in gostovanju

Po uspešno opravljenem in plačanem naročilu spletnega gostovanja boste na svoj elektronski naslov prejeli sporočilo z naslovom “HOSTKO: Dobrodošli”. V sporočilu se nahajajo vsi ključni podatki za dostop do vašega paketa gostovanja zato si to sporočilo shranite na varno. V sporočilu je uporabniško in geslo s katerim dostopate do nadzorne plošče cPanel (na naslovu http://vašadomena/cpanel ) in FTPja.

Če ste pri HOSTKO naročili le gostovanje in ne domene, potem boste morali domeno ki jo imate zakupljeno drugje, preusmetiti na naše strežnike. To naredite tako, da pri registrarju svoji domeni nastavite imenske strežnike “DNS” ki ste jih prejeli v našem sporočilu. V kolikor ste ob naročilu gostovanja tudi naročili domene, vam DNS nastavite mi uredimo.

Prva povezava s strežnikom

V našem primeru bomo za privi dostop uporabili FTP program z imenom FileZilla. Za uspešno povezavo s strežnikom, boste za povezavo uporabiti ime ftp strežnika, uporabniško in geslo ki ste ga prejeli v našem poštnem sporočilu. Po uspešni prvi povezavi na naš strežnik se vam bo prikazala drevesna struktura datotek in map, kot je prikazano na spodnji sliki.

Drevesna struktura map na strežniku

Mapa public_html/

Ko ste prijavljeni na strežnik in vidite drevesno strukturo map (zgoraj), poiščete mapo z imenom public_html/. 2x kliknite na mapo public_html/ da se premaknete v samo mapo. Če opazite da na strežniku obstaja prenameščena privzeta index.php datoteka, le to izbrišite.

Sedaj naložite iz svojega računalnika vse potrebne datoteke ki so potrebne za vašo spletno stran.

Preverjanje spletne strani

Ko ste končali z kopiranjem datotek, potem lahko preverite ali se vam spletne strani prikazujejo. To storite da v brskalniku vpišete http://vašadomena.si/ (besedo vašadomena.si zamenjajte z vašo domeno). Če ste naložili vse potrebne datoteke na strežnik, se vam v brskalniku mora pokazati naložena spletna stran.

Vabimo vas, da obiščete tudi naš podporni center, kjer boste našli še veliko vodičev, ki vam bodo pomagali na vaši spletni poti.

Vam je bil ta članek v pomoč?

Sorodni članki

Potrebujete pomoč?
Ne najdete odgovora, ki ga iščete?
PIŠITE NAM