WordPress prehod na https

V letu 2018 smo na veliko pisali na temo pomembnosti SSL certifikatov za vse spletne strani. Kljub temu da je prehod na HTTPS pomemben zaradi varnosti in dodatne optimizacije spletnih strani, se veliko uporabnikov za ta prehod to ni odločilo.

V primeru da na vaši strani nimate nameščenega SSL certifikata, in se stran ne nahaja na HTTPS povezavi, bo brskalnik Google Chrome obiskovalce o tem opozoril z napisom spodaj.

Pred samim posegom v vaše WordPress nastavitve priporočamo, da preverite da imate SSL certifikat na izbrani domeni že nameščen. Če ga še nimate, vam priporočamo, da si ogledate našo ponudbo SSL certifikatov.

V nadaljevanju smo pripravili kratek vodič, kako WordPress uspešno prestaviti na varni HTTPS:// naslov.

1. SPREMEMBA SPLETNEGA NASLOVA V WORDPRESS ADMINISTRACIJI

Kot administrator se prijavite v WordPress. V levem meniju se z miško sprehodite po Nastavitve (ang. Settings) in izberite Splošno (ang. General). Na desni strani se vam bodo pojavile vaše trenutne nastavitve.

V polju pod Naslov za WordPress (URL) in Naslov spletišča (URL) spremenite da se bo URL spletne strani začel z HTTPS.

Primer nastavitev URL

Ko boste posodobili oba URL naslova, se pomaknite po strani navzdol in kliknite na gumb Shrani spremembe (ang. Save Changes). Po kliku vas bo samodejno odjavilo iz administracije in se bo URL spremenil iz HTTP v HTTPS.

2. 301 PREUSMERITEV V DATOTEKI .HTACCESS

V primeru da ste WordPress pravkar namestiti in še nimate nobenih objav, te preusmeritve ni potrebno nastavljati.

Preusmeritev 301 (ang. 301 Redirects) je potrebno urediti za vse obstoječe strani za obiskovalce ki imajo še vedno dostop do starih HTTP naslovov. Stari HTTP naslovi so lahko še vedno prisotni v brkalnikih kot so Google, Bing in ostali zato je potrebno urediti preusmeritve.

Prijavite se v svojo nadzorno ploščo cPanel in kliknite na File Manager (slo. Upravitelj Datotek). Najprej preverimo da vaš Upravitelj prijazuje sistemske skrite datoteke.

V desnem kotu kliknite ikono Settings (slo. Nastavitve) in obkljukajte Show Hidden Files (slo. Prikaži skrite datoteke) in kliknite gumb Save.

Sedaj se moramo pomakniti v direktorij kjer so nameščene WordPress datoteke. Na levi strani v drevesni strukturi map, kliknite na PUBLIC_HTML. Na desni strani se vam bo prikazala vsebina tega direktorija.

Poiščite datoteko z imenom .htaccess in kliknite nanjo z desnim miškinim klikom in izberite Edit (slo. Uredi). Če se vam prikaže varnostno opozorilo, nadaljujte z urejanjem.

Po kliku na gumb Edit se vam bo v novem oknu prikazala vsebina datoteke .htaccess. Čisto na vrh dodajte naslednje vrstice:

# Upoštevaj HTTPS
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule (.*) https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [R=301,L]
# KONEC Upoštevaj HTTPS

Shranite spremembe.

Sedaj je vaša 301 preusmeritev urejena. Sedaj bodo obiskovalci vaše spletne strani vedno preusmerjeni na HTTPS povezavo. Tudi takrat, ko bodo v brskalnik vtipkali stari HTTP naslov.

Vam je članek pomagal?

Povprečna ocena 4.8 / 5. Ocenilo: 4

Zaenkrat še ni glasov! Bodi prvi, ki bo ocenil to objavo.

Žal nam je, da ta članek za vas ni uporaben!

Let us improve this post!

Želite kaj dodati?