Top 8 WordPress vtičnikov

Zaradi razširjenosti spletne platforme WordPress le-ta poganja že vsako drugo spletno stran. WordPress je sam po sebi le ogrodje z določenimi funkcionalnostmi, ki so značilne za spletne bloge oz. spletne dnevnike. Če želimo, si ga lahko razširimo z ogromno različnimi funkcionalnostmi. Te funkcionalnosti so zapakirane v različne pakete, ki jim pravimo vtičniki. Na trgu je ogromno vtičnikov, tako zastonjskih kot tudi plačljivih. Marsikateri imajo zastonjsko in plačljivo različico, ki ima veliko več premium funkcionalnosti.

V poplavi različnih vtičnikov je težko izbrati pravega, če se z njim še nismo srečali. Izgubimo lahko mnogo časa, preden najdemo pravega. Včasih je težava, ker noben vtičnik ne ponuja takšne specifike, ki bi jo potrebovali in bi nam najbolje odgovarjala. V tem primeru je edina prava rešitev najem spletnega programerja, ki bo izdelal vtičnik z različnimi podrobnostmi. Največkrat potrebujemo samo nekaj vtičnikov za izboljšanje varnosti spletnega mesta, optimizaciji hitrosti in tudi velikosti naloženih slik, izdelavo prijavnih obrazcev ter izboljšavo iskalnih zadetkov spletne strani.

Wordfence

Prvi in najpomembnejši vtičnik, ki ga je treba namestiti na svežo WordPressovo namestitev. Wordfence poskrbi za zaščito vaše WordPressove strani in je eden izmed najpogosteje prenesenih vtičnikov za WordPress. Vtičnik ima vgrajen požarni zid, ki blokira hekerje in zlonamerno kodo, še preden pride do spletne strani. Zraven požarnega zidu ima Wordfence kopico različnih funkcionalnosti, ki lahko pomagajo pri ohranjanju varne spletne strani. Z nadzorom povezav in spremljanjem datotek na strežniku pa bodo informacije o nepravilnostih hitro prišle v vaš elektronski nabiralnik in tako boste že naslednjo sekundo obveščeni o zlonamernih premikih ali poskusih vdora na vaše spletno mesto.

Jetpack

Z Jetpackom dobite velik nabor funkcionalnosti, ki lahko tako in drugače pripomorejo k izboljšanju vaše WordPressove strani. Jetpack sestavlja več kot 30 funkcionalnosti, med katerimi večina nima dodane vrednosti ali jih potrebujemo le v redkih primerih, predstavljajo pa samo dodaten prostor, zavzet na strežniku. Ne glede na to pa ima pa nekaj funkcionalnosti, zaradi katerih se splača namestit vtičnik Jetpack. Najbolj izstopa lasten zastonjski CDN (angl. Content Delivery Network), s katerim lahko pohitrimo stran v veliki meri, saj omogoča serviranje slik iz omrežja visoko zmogljivih strežnikov. Tako se obiskovalcu strani nalagajo slike iz visoko zmogljivega strežnika, ki je najbližje njemu. S tem se obiskovalcu hitreje naloži stran, hkrati pa razbremenimo lasten strežnik. Takoj ko namestimo vtičnik, imamo privzeto vključenih že večino funkcionalnosti. Da bi ohranili hitrejše spletno mesto, priporočamo, da pustite vklopljene le tiste funkcionalnosti, ki jih potrebujete.

W3 Total Cache

Hitrost spletne strani je med najpomembnejšimi dejavniki pri organski poziciji in posledično konverziji spletne strani. Z vtičnikom W3 Total Cache lahko izboljšate hitrost nalaganja strani z uporabo predpomnjenja različnih datotek in ostalih stvari. Dokler je majhen obisk spletne strani, se neuporaba predpomnjenja kaže samo v času nalaganja strani, v primeru povišanja obiska pa se to začne kazati tudi na zanesljivosti delovanja. To je za spletne strani z veliko obiska lahko pomemben dejavnik. W3 Total Cache naredi vašo stran z uporabo predpomnjenja strani in potrebnih podatkov, ki so predpomnjeni iz podatkovne baze in drugih objektov, hitrejšo in zanesljivejšo. Večina podatkov predpomnjenih WordPressov namreč ne čaka na vrnitev podatkov iz podatkovne baze, ampak jih naloži iz statičnih datotek na strežniškem disku.

WP-Optimize

Skoraj vsi podatki, s katerimi pridemo v stik znotraj WordPressove nadzorne plošče, so shranjeni v podatkovni bazi (strani, prispevki, komentarji, nastavitve itd.) Zraven teh podatkov pa imamo tudi veliko nepotrebnih podatkov, shranjenih v podatkovni bazi, ki nam zvišujejo velikost baze in znižujejo zmogljivost. Med nepotrebne podatke spadajo shranjene različice oziroma revizije vaših strani in prispevkov, spam komentarji in ostale nepotrebne stvari. Takšne podatke lahko samodejno počistimo z vtičnikom WP-Optimize. Zraven čiščenja baz pa nam optimizira različne tabele v podatkovni bazi in tako naredi bazo še hitrejšo. Vtičnik je preprost za uporabo brez potrebe znanja jezika podatkovnih baz. Omogočeno ima tudi samodejno čiščenje podatkovne baze na določen interval.

WP Smush

Ker velikokrat pozabimo na velikost slik, ki jih prenesemo na strežnik, je to po navadi krivo, da se spletna stran obiskovalcem nalaga zelo počasi. WP Smush nam prenesene slike optimizira in kompresira. Glede na veličino zmanjšanja velikosti ohrani WP Smush zelo dobro kakovost slik. Zdaj nam ni več treba urejevati številne slike v priljubljenem urejevalniku slikovnega gradiva in zgubljati dragocenega časa. To lahko prepustimo vtičniku WP Smush. Ko vtičnik kompresira slike, lahko hkrati delamo karkoli na strani, saj optimizacija in kompresija slik potekata v ozadju. Zraven zastonjske različice vtičnika obstaja tudi plačljiva, ki nam prinese veliko več funkcionalnosti kot zastonjska različica. Spletnim stranem, ki uporabljajo mnogo slik, zagotovo priporočamo nakup plačljive različice.

Yoast SEO


Najbrž ste že kar nekaj slišali o optimizaciji za spletne iskalnike (angl. SEO). WordPress je zaradi odprtokodnosti in možnosti prilagoditev lahko zelo dobro ogrodje, na katerem izdelamo SEO-optimizirano stran. Ker je kodiran, tako kot je, je že sam po sebi SEO-optimiziran. Ampak manjka še veliko podrobnosti, ki jih lahko optimiziramo. Pri tem nam najbolje pomaga vtičnik Yoast SEO. Glede na število prenosov je to eden izmed najbolj priljubljenih vtičnikov za optimiziranje WordPressove spletne strani. Vtičnik nam pomaga pri izdelovanju pravilnih nazivov različnih strani in prispevkov, njihovih meta opisov, trajnih povezav. Yoast SEO nam ustvari podroben zemljevid strani (angl. Sitemap), ki je pomemben za indeksiranje vseh naših podstrani in s tem optimizacijo spletne strani. Googlov algoritem je narejen tako, da znižuje oceno tistim spletnim stranem, ki tega zemljevida strani nimajo na strežniku.

All In One Schema.org Rich Snippets

Popestrite prikaz iskalnih rezultatov z uporabo obogatenih delčkov kode (Rich Snippets), ki prikažejo naše strani v iskalnih rezultatih v Googlovem omrežju s sliko, posnetkom, ocenami ali drugimi podrobnostmi. Takšne zadeve dokazano povečajo obisk na spletni strani in posledično konverzije spletne strani. Brez tega vtičnika bi morali vse to početi ročno, da pa se ti delčki kode vzpostavijo po celotni spletni strani, potrebujemo kar nekaj časa. Na srečo vtičnik All In One Schema.org Rich Snippets preprosto poskrbi za dodajanje omenjenih podrobnosti za prikaz v iskalnih rezultatih.

Ninja Forms

Na spletni strani se večkrat pojavi potreba po različnih obrazcih, s katerimi hočemo zajeti podatke obiskovalcev ali preprosto dati obiskovalcem možnost vzpostavitve stika preko spletne strani oziroma pošiljanja zasebnega sporočila, ki jo nato prejmemo na svoj elektronski naslov. Vtičnik Ninja Forms omogoča prikaz sporočila o uspešnem ali neuspešnem pošiljanju podatkov, pošiljanje elektronske pošte prijavljajočemu in kadar se hočemo zahvaliti za prijavo preko elektronske pošte. Ninja forms ima možnost zbiranja vseh podatkov v podatkovno bazo spletne strani in preprost izvoz v .csv formatu.

Vam je članek pomagal?

Povprečna ocena 5 / 5. Ocenilo: 1

Zaenkrat še ni glasov! Bodi prvi, ki bo ocenil to objavo.

Žal nam je, da ta članek za vas ni uporaben!

Let us improve this post!

Želite kaj dodati?