Deljeno vs Cloud vs VPS vs Namensko gostovanje

Spletno gostovanje: Kakšne so vaše možnosti?

Na splošno v svetu gostovanja obstajajo štiri različne vrste spletnega gostovanja:

Pri vseh teh vrstah gostovanja gre za vrste strežnikov za gostovanje, na katerih so shranjene vaše vsebine (html datoteke, videoposnetki, zvoki, slike, aplikacije, baze podatkov, elektronska pošta itd.). Ti strežniki se med sabo razlikujejo glede na količino pomnilnika, vrsto procesorja in diskov, vrsto nadzora itd. in vsaka vrsta ima svoje prednosti in pomanjkljivosti.

Za vas smo pripravili infograf na katerem je enostavna predstavitev vseh štirih vrst gostovanja in njihove prednosti/slabosti.

Infogram o spletnem gostovanju

Poglejmo si podrobnosti teh vrst gostovanj.

Deljeno gostovanje

Deljeno gostovanje (shared hosting) je storitev, pri kateri si večje število naročnikov deli en strežnik. Na strežniku je lahko tudi od 200 do več tisoč uporabnikov. Kapacitete strežnika so razdeljene glede na naročene pakete naročnikov. Ker je cena deljenega gostovanja ponavadi nizka, ima večina spletnih strani ki ima zakupljeno takšno gostovanje manjše oz. srednje obiskanost strani.

Deljeno gostovanje je večinoma vstopna točka za vse, ki potrebujejo gostovanje za svoje spletne strani in nimajo dodatnega tehničnega znanja.

Cloud gostovanje

Cloud gostovanje oz. gostovanje v oblaku je storitev pri kateri so strežniki med seboj povezani in si delijo zunanjo diskovno polje na katerem so shranjeni podatki naročnikov.  Takšna vrsta gostovanja ponuja skoraj neomejen nadzor nad velikost prometa ki ga ima spletna stran.

VPS gostovanje

Pri VPS gostovanju je fizičen strežnik razdeljen na več virtualnih strežnikov kjer si uporabniki delijo trdi disk, pomnilnik in procesor. VPS gostovanje je primerno za vse ki potrebujejo večje zahtevnosti strežnika in ki imajo dodatno znanje za upravljanje strežnika.

Namensko gostovanje

Namenski strežnik ponuja največji nadzor nad samim upravljanjem strežnika na katerem je shranjena vaša spletna stran. Velikokrat so na takšnih strežnikih velike spletne trgovine in portali ki zahtevajo velike performanse in dodatno varnost.

Vam je članek pomagal?

Povprečna ocena 5 / 5. Ocenilo: 1

Zaenkrat še ni glasov! Bodi prvi, ki bo ocenil to objavo.

Žal nam je, da ta članek za vas ni uporaben!

Let us improve this post!

Želite kaj dodati?