1. Domov
 2. Gostovanje
 3. cPanel
 4. Kako z geslom zavarovati mapo na strežniku?

Kako z geslom zavarovati mapo na strežniku?

Omejitev dostopa do določene mape na strežniku, lahko enostavno nastavite v nadzorni plošči cPanel.

 1. Prijavite se v nadzorno ploščo cPanel
 2. Pod razdelkom FILES, kliknete ikono DIRECTORY PRIVACY.

 3. Na naslednji strani se vam bo prikazala struktura map na strežniku. S klikom na mapo se lahko premikate po direktorjih, če pa kliknete na ime direktorija pa začnete z nastavitvami zaščite. Kliknite mapo PUBLIC_HTML/ kjer boste videli mape ki so na strežniku javno dostopne. Ko najdete mapo ki jo želite zaščiti, klikni na ime te mape.
 4. Odprla se vam bo stran za nastavitev dovoljenj te mape ki ste jo pravkar izbrali.
 5. V razdelku Security Settings s kljukico označite okence Password protect this directory, v okence Enter a name for the protected directory pa vpišete poljubno ime (brez šumnikov in posebnih znakov), ter kliknete gumb Save.
 6. V razdelku Create User pa vpišemo uporabniško ime uporabnika (brez šumnikov in posebnih znakov), geslo in ponovitev gesla, ter kliknete gumb Save.
 7. V mapi, ki ste jo pravkar zaklenili, se je ustvarila datoteka .htaccess (če je ta datoteka že bila na strežniku so se dodali zapisi), v kateri je definirana pot do uporabniškega imena in gesla za to mapo. V glavni “Home” mapi vašega paketa gostovanja pa se je v mapi “.htpasswds” ustvarila dodatna podmapa z enakim imenom, kot ste ga določili v prejšnjem koraku. V tej mapi je datoteka “passwd“, v kateri je zapisano vaše uporabniško ime za dostop do te mape ter geslo, kodirano z algoritmom MD5.
 8. Sedaj lahko poskusite če zaščita mape deluje. Na primer: če ste zaščitili mapo z imenom “test” ki se nahaja v mapi “public_html” na domeni vasadomena.si. Do te mape lahko dostopamo preko povezave: http://vasadomena.si/test in odprlo se vam prijavno okno v katerega se mora vpisatu uporabni/geslo za dostop do prej omenjene mape.

Za vsa dodatna vprašanja smo vam vedno na voljo tudi preko telefona ali e-pošte.

Vam je bil ta članek v pomoč?

Sorodni članki

Potrebujete pomoč?
Ne najdete odgovora, ki ga iščete?
PIŠITE NAM