Kaj je WordPress?

WordPress (kratica WP) je brezplačen odprtokodni sistem za upravljanje vsebin (CMS). Napisan je v programskem jeziku PHP in za shranjevanje podatkov uporablja zbirko podatkov MySQL ali MariaDB.

Ustanovitelja WordPressa sta ameriški razvijalec Matt Mullenweg in angleški razvijalec Mike Little kjer sta leta 2003 skupnim znanjem objavila prvo različico.

WordPress je bil prvotno ustvarjen kot sistem za objavljanje spletnih dnevnikov (blogov), vendar se je razvil tako, da se podpira druge vrste spletnih vsebin, vključno z bolj tradicionalnimi forumi, medijskimi galerijami, članskimi spletnimi mesti, portali, oglasniki in spletnimi trgovinami.

Zanimivost

WordPress poganja kar 43,0 % vseh spletnih mest, ki so objavljene na spletu.

Vir: https://w3techs.com/technologies/details/cm-wordpress

Kdo vse uporablja WordPress?

WordPress uporabljajo številni znani spletni dnevniki, novice, glasbena spletna mesta, podjetja s seznama Fortune 500 in zvezdniki kot so NBC, CBS, USA Today, Time, Disney, Airbnb, Spotify, TechCrunch in drugi.

Sestava WordPressa

WordPress je sestavljen iz več delov oz. funkcij:

– Jedro programa WordPress
– Arhitektura vtičnikov (ang. plugin)
– Sistem grafičnih predlog (ang. theme)

Jedro WordPressa

Osnovne funkcionalnosti sistema so in bodo vedno brezplačne, saj gre za odprtokodni (ang. open source) sistem, ki ga lahko kadarkoli nadgradite in prilagodite vašim specifičnim potrebam.

WordPress vtičniki in teme

WordPress funkcionalnosti lahko kadarkoli nadgradite in prilagodite z vtičniki, ki opravljajo različne naloge kot so kontaktni obrazci, galerije slik, pop-up okna ipd. in pa grafične teme (ang. themes) s katerimi lahko svoje spletne strani grafično spremenite.

WordPress vtičnikov in tem je na tisoče. Veliko osnovnih tem je brezplačnih. Tiste, ki pa ponujajo malo boljše funkcionalnosti in izgled pa so plačljive. Cene so različne, a še vedno mnogo bolj ugodne, kot če bi najeli programerja in spletnega oblikovalca, ki bi vam vse to naredil po meri samo za vas.

Koristne povezave

Direktorij WordPress tem: https://wordpress.org/themes/
Direktorij WordPress vtičnikov: https://wordpress.org/plugins/
Plačljive teme: https://themeforest.net/category/wordpress

Sorodni članki

Potrebujete pomoč?
Ne najdete odgovora, ki ga iščete?
PIŠITE NAM