Kako varno nakupovati preko spleta?

Pri Europolu so pripravili nekaj smernic s katerimi želijo pomagati pri varnem nakupovanju preko spleta. S temi smernicami želijo pomagati da bi uporabniki lažje prepoznali lažne spletne trgovine,  lažne oglase in s tem preprečili da bi postali žrtev.

Če se boste držali nekaj teh osnovnih pravil pri spletnih nakupih, bo vaše spletno nakupovanje varno.

Nakupujte pri le zaupanja vrednih spletnih straneh

Preden opravite spletni nakup, se prepričajte da je spletna stran ali spletna trgovina vredna zaupanja. To lahko storite z iskanjem preko iskalnika Google (preverite če boste našli kaj komentarjev uporabnikov). Preverite če se  na spletu kaj negativnega govori o tem spletnem mestu.

Prepričajte da so podatki ustrezno zaščiteni

Kadar obiščete spletno stran ali spletno trgovino, poiščite v naslovni vrstici ikono ključavnice  (skrajno levo zgoraj pred http). Ključavnica naj bo vidna in brez dodatnih oznak (klicaji, križci ipd.). Ta ključavnica vam enostavno pove, da so podatki ki potujejo od vas do spletne strani ali trgovine varni in zaščiteni z enkripcijo.

Pri nakupu uporabite kreditno kartico

Kreditna kartica

Veliko ponudnikov kreditnih kartic imajo zaščito do končnih kupcev. Tako v primeru da naročenega blaga niste prejeli v roku ali pa imate druge težave s spletnim trgovcem, vam bodo lahko pri ponudniku kreditnih kartci pomagali pri povrnitvi denarja.

Vedno si shranite vse dokumente o spletnem nakupu

Priporočljivo je da si dokumente oz. dokazila o spletnem nakupu natisnete ali vsaj elektronsko shranite v primeru da boste morali v prihodnosti dokazovati opravljen nakup.

Nikoli ne pošiljajte denarja vnaprej tretjim osebam

Nikoli ne pošiljajte denarja vnaprej tretjim osebam

Kadar kupujete online nekaj od tretje osebe, poskusite se dogovoriti da boste plačali blago ob prevzemu. Pravtako ne pošiljajte denarja online osebam ki jih ne poznate in od vas to zahtevajo.

Ne pošiljajte podatkov o kreditnih karticah preko elektronske pošte

Nikoli ne pošiljajte številk kreditnih kartic ali PINov kreditnih kartic po elektronski pošti. Izogibajte se spletnih mest ki sprejemajo kreditne kartice in ne uporabljajo dodatnih varnostnih mehanizmov kot so Verified by Visa in Mastercard Secure Code.

Vam je članek pomagal?

Povprečna ocena 3.7 / 5. Ocenilo: 3

Zaenkrat še ni glasov! Bodi prvi, ki bo ocenil to objavo.

Žal nam je, da ta članek za vas ni uporaben!

Let us improve this post!

Želite kaj dodati?