Kako spremenim želeno PHP verzijo?

V vašem paketu gostovanja lahko brezplačno izbirate med različnimi verzijami priljubljenega PHPja in le te aktivirate. V primeru, da uporabljate novejše verzije CMS sistemov kot so WordPress, Joomla ali Drupal, vam priporočamo da imate izbrano vsaj 7.0 ali višjo. Starejše verzije delujejo počasi in niso več posodobljene iz strani PHP Group.

KAKO SPREMENIM PHP VERZIJO?

Prijavite se v nadzorno ploščo cPanel in poiščite Select PHP Version.

Odprla se vam bo nova podstran, kjer lahko zraven napisa Current PHP Version vidite katera verzija je trenutno aktivna. Če to verzijo želite zamenjati, enostavno iz spusnega menija ki je zraven zapisa PHP Version spremenite.

 

Toplo priporočamo da uporabljate novejše PHP verzije iz 7.x pri svojih aplikacijah saj le te omogočajo hitrejše izvajanje in so deležne rednih varnostnih popravkov.

KAKO DOLOČIM PHP VERZIJO POSAMEZNEM DIREKTORIJU?

Kadar gostujete več domen v enem paketu gostovanja in želite imeti za vsako domeno drugačno verzijo PHPja, potem je ta opcija za vas aktualna.

 1. Prijavite se v nadzorno ploščo cPanel in v razdelku FILES kliknite na ikono File Manager.
 2. Preverite da imate opcijo “prikazovanje skritih datotek” omogočeno. V upravitelju datotek, zgoraj desno kliknite na gumb Settings. Odprlo se vam bo okno z dodatnimi nastavitami. Obkljukajte “Show Hidden Files (dotfiles)” in kliknite gumb Save.
 3. Odprite direktorij v katerem želite da je PHP verzija drugačna.
 4. Preverite ali v izbranem direktoriju že obstaja datoteka .htaccess in jo odprite (z desnim klikom izberite Edit). V primeru da ta datoteka ne obstaja, jo kreirajte. To naredite tako, da v zgornjem levem kotu kliknete na + File  in pod New File name vpišete .htaccess in shranite.
 5. Ko imate odprto datoteko .htaccess, vanjo čisto na vrhu vpišete:
  <FilesMatch "\.(php|phtml)$">
  SetHandler application/x-httpd-alt-php73___lsphp
  </FilesMatch>

  V drugi vrstici vidite zapis ki definira verzijo PHP. V našem primeru je v uporabi PHP 7.3. Če želite uporabiti PHP 5.6 boste zapisali.

  <FilesMatch "\.(php|phtml)$">
  SetHandler application/x-httpd-alt-php56___lsphp
  </FilesMatch>
 6. S klikom Save changes boste shranili spremembe ki ste jih naredili v .htaccess datoteki.

Kako preveriti ali je bila res upoštevana nastavljena PHP verzija?

 1. Ponovno odprite File Manager ki ga najdete v cPanel nadzorni plošči in se postavite direktorij v katerem želite preveriti katera PHP verzija je aktivna.
 2. V našem primeru bomo naredili novo datoteko z imenom info.php. To storitev tako, da v zgornjem levem kotu kliknete na + File  in pod New File name vpišete info.php in shranite.
 3. Z desnim klikom na datoteko info.php, izberite Edit in vanjo vpišite
  <? phpinfo(); ?>
 4. S klikom Save changes boste shranili spremembe ki ste jih naredili v info.php datoteki.
 5. V brskalniku odprite spletni naslov na katerem ste ustvarili to datoteko. Npr. če ste to storili za domeno test.si, potem v brskalniku vpišete http://test.si/info.php in bi morali videti stran z podatki o aktivni PHP verziji (primer spodaj).

Vam je ta prispevek pomagal?

Za oceno kliknite na zvezdo

Povprečna ocena / 5. Glasov:

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!