Kaj je CacheWall?

Kaj je CacheWall?

Nedavno smo na vseh naših strežnikih za spletno gostovanje (shared, reseller in pro gostovanje) namestili dodatek z imenom »CacheWall« ki je po defaultu aktiven.

CacheWall je v bistvu Varnish cache strežnik ki je nameščen pred samim HTTP (Apache) strežnikom. Njegova funkcija je da zahtevano vsebino (statične in dinamične datoteke) shrani za določen čas v predpomnilnik strežnika. Ko je vsebina v predpomnilniku strežniku, se čas nalaganja teh datotek občutno zmanjša in se vaše spletne strani veliko hitreje naložijo saj strežniku ni potrebno za vsak zahtevek iskati po disku. Nekatreri strokovnjaki pravijo da je Varnish cache poznan kot Web pospeševalnik.

Koliko časa vsebina ostane v cache?

Različne vrste vsebin ostanejo v cache oz. v predpomnilniku za različna obdobja.

Statične datoteke (kot so slike, CSS, javascript itd.) se običajno ne spreminjajo zelo pogosto, zato le te ostanejo v predpomnilniku dlje časa. PHP strani ki pa generirajo dinamično vsebino, pa ostanejo za veliko manjše obdobje v cache.

Trenutno je nastavljeno obdobje:

 • PHP in ostale dinamične datoteke: 60 sekund (1 minuta)
 • Statične datoteke: 1800 sekund (30 minut)

Na svoji spletni strani opravljam vzdržavanje in kako začasno izklopim cache?

Zavedamo se da zaradi aktivnega cache lahko imate težave z predogledom zadnjih sprememb na strani, zato je mogoče cache začasno ali v celoti izklopiti. Dostop do CacheWall je mogoče v nadzorni plošči cPanel in to lahko storite z naslednjimi koraki.

 1. Prijavite se v cPanel (url. http://www.vašadomena/cpanel )
 2. Pod razdelkom SOFTWARE kliknite ikono CacheWall
  Ikona orodja CacheWall v cPanelu

  Ikona orodja CacheWall v cPanelu

Začasna izključitev CacheWall

Kadar opravljate spremembe na strežniku in le te želite videti takoj, lahko cache začasno izklopite. Spodaj smo vam opisali postopek kako začasno izklopiti cache.

 1. Znotraj CacheWall orodja najdite ime domene za katero želite začasno izklopiti cache
 2. Kliknite na ikono “Enable Development Mode“.

  Začasen izklop cache

 3. Ko je Developmnet Mode vklopljen, bo za določeno domeno cache izklopljen za obdobje 3 ur. To vam daje dovolj časa za izvajanje sprememb na spletnih straneh. Po preteku treh ur, bo sistem samodejno preklopil na aktiven način in bo cache ponovno aktiven.

Popolna izključitev CacheWall

V primeru da ne želite uporabiti cache funkcije, lahko le to izklopite. Spodaj smo vam opisali postopek kako izklopiti cache.

 1. Znotraj CacheWall orodja najdite ime domene za katero želite izklopiti cache

  Izklop cache