Za varne počitnice

Prišel je čas počitnic in dopustov in pripravili smo vam nekaj osnovnih nasvetov kako biti varnejšji na počitnicah pri uporabi interneta.

INTERNETNA POVEZAVA

JAVNI RAČUNALNIKI335354-how-to-use-public-computers-safely

Ti so na voljo v hotelih, kavarnah, kampih in uporabniki se jih poslužujejo ves čas brez da bi imeli predstavo kaj ti uporabniki počenjajo na internetu. Javni računalniki so velika tarča virusov, trojancev ali malware in uporaba takšnega računalnika predstavlja veliko grožnjo za vse uporabnike ki takšen računalnik uporabljajo. To pomeni, da pri uporabi okuženega računalnika ima lahko nekdo dostop do vseh podatkov, ki jih vpisujemo, do vseh spletnih strani, ki jih obiščemo, lahko beleži vsako pritisnjeno tipko in gib miške. Pri uporabi javnih računalnikov močno odsvetujemo, da kamorkoli vpisujete svoje osebne podatke in gesla, se prijavljate v vašo elektronsko pošto, družbena omrežja, dostopate do službenega omrežja ipd. Če bi radi zgolj prebirali novice in spremljali vremensko napoved, pa so tudi javno dostopni računalniki povsem primerna izbira.

BREZŽIČNO OMREŽJE ( WI-FI)

wifi_zoneNajdete jih v kavarnah, hotelih, restavracija in le ta so v večini brezplačna. Ta možnost dostopa je dosti varnejša od javnih računalnikov, saj uporabljamo svoje naprave. Če brezžična dostopna točka ni dovolj zavarovana, lahko pride do prestrezanja omrežnega prometa, kar pomeni, da lahko neznanec spremlja ves naš omrežni promet. Prav posebno previdnost pa zahteva t. i. ad-hoc brezžično omrežje, ki ga ustvari nekdo kar na svojem računalniku. V tem primeru se povežete neposredno na prenosnik neznanca! Taka omrežja so po navadi prikazana z malce drugačno ikono. Zato se vedno pozanimajte, katero je pravo omrežje hotela ali cybercafeja. Če lahko izbirate med nešifriranim in šifriranim omrežjem, izberite šifriranega (vprašajte natakarja ali receptorja za geslo).

SPLETNI NAKUPI

Pri nakupu počitnic bodite pozorni na t.i. lažne agencije. Te agencije na internetu ponujajo super ugodne letalske karte in namestitev za potovanje na eksotične kraje. Opravite online nakup in kart ali ostalih materialov pa ni od nikoder.

Nasvet: Takšne lažne ponudbe hitro prepoznate po neverjetno ugodnih cenah. Prav tako bodite pozorni na kontakte, navedene na strani. Če “agencija” uporablja brezplačni elektronski predal, npr. Gmail, Yahoo, Microsft je to gotovo znak za previdnost. Še bolj zaskrbljujoče je, če na strani ni nobenih podatkov o ponudniku oz. registriranem podjetju. Vpišite ime agencije v brskalnik in poiščite čim več informacij, mogoče se na različnih forumih oglašajo ogoljufani kupci.

Viri in priporočeno branje:

Vam je članek pomagal?

Povprečna ocena 0 / 5. Ocenilo: 0

Zaenkrat še ni glasov! Bodi prvi, ki bo ocenil to objavo.

Žal nam je, da ta članek za vas ni uporaben!

Let us improve this post!

Želite kaj dodati?