Google Search Console – navodila za uporabo

Funkcije v Google Search Console

Zdaj ste nastavili svoj račun. Kaj bi bil naslednji korak? Zdaj je čas, da si ogledamo katere podatke je mogoče videti v sami konzoli.

V nadaljevanju članka bomo na kratko opisali, kakšnega razpona so funkcije tega orodja.

Zavihek “Uspešnost” (angl. Performance)

Na zavihku USPEŠNOST (Performance tab) lahko vidite, katere strani in katere ključne besede vaše spletno mesto uvršča v Google. V stari različici GSC ste lahko videli podatke za zadnjih 90 dni, v trenutni različici pa podatke do 16 mesecev. Upoštevajte, da so podatki na voljo od trenutka, ko ste nastavili svoj račun.

Pregled uspešnosti vsebuje ogromno informacij, kot so:

  • kliki,
  • vtisi,
  • povprečni CTR,
  • povprečni položaj v Googlovem iskalniku,
  • države, naprave itd.

Pokritost indeksa

Bolj tehničen, a zelo dragocen zavihek v Google Search Console je zavihek Pokritost indeksa. Ta zavihek prikazuje, koliko strani je bilo indeksiranih v Googlu od zadnje posodobitve, koliko strani jih ni indeksiralo in katere napake in opozorila so povzročila težave pri pravilnem indeksiranju vaših strani.

Pregled URL

Orodje za pregled URL-jev vam pomaga analizirati določene URL-je. Stran pridobite iz Googlovega indeksa in jo primerjate s stranjo, ki je zdaj na vašem spletnem mestu, da vidite, ali obstajajo razlike. Na tej strani lahko najdete tudi več tehničnih informacij, na primer, kdaj in kako je Google iskal in kako je bil videti, ko je bil iskan. Včasih boste opazili tudi številne napake. Razlog za to je, da Google ne more pravilno iskati po vaši strani. Ponuja tudi informacije o strukturiranih podatkih na tem URL-ju.

Zemljevidi spletnih mest

Zemljevid spletnih mest XML je kot načrt za vse pomembne strani in objave na vašem spletnem mestu. Če uporabljate WordPress in imate namščen vtični Yoast SEO, lahko samodejno dobite zemljevid mesta XML. V nasprotnem primeru priporočamo, da ga ustvarite, da bo Google z lahkoto našel vaše najpomembnejše strani in objave.

Odstranitve

V razdelku ODSTRANITVE bodo vidni podatki glede seznam strani, ki so bile odstranjene iz Google indexa. Tukaj lahko celo ročno sporočite Google katero spletno stran ali URL pri vaši domeni odstrani iz indexa.

Uporabnost v mobilnih napravah

Zavihek uporabnosti za mobilne naprave pa prikazuje težave z uporabnostjo vašega spletnega mesta za mobilne naprave ali določene strani za mobilne naprave. Ker mobilni promet narašča po vsem svetu, priporočamo, da to redno preverjate. Če vaše mobilno spletno mesto ni uporabniku prijazno, ga bo veliko obiskovalcev hitro zapustilo.

Ročni ukrepi

Zavihek za ročna dejanja je tisti, na katerem ne želite videti ničesar. Če Google kaznuje vaše spletno mesto, boste tukaj našli več informacij. Če na vaše spletno mesto vpliva ročni ukrep, boste po e-pošti prejeli tudi sporočilo.

Obstajajo številni scenariji, ki lahko vodijo do tovrstnih kazni, vključno z:

  • nenaravnimi/kupljenimi povezavami,
  • vdorom v vaše spletno mesto,
  • skrivanjem določenih informacij pred Googlom,
  • navadno neželeno pošto,
  • neželenimi strukturiranimi oznakami.

Nadaljujte na stran 3 >

Vam je članek pomagal?

Povprečna ocena 5 / 5. Ocenilo: 4

Zaenkrat še ni glasov! Bodi prvi, ki bo ocenil to objavo.

Žal nam je, da ta članek za vas ni uporaben!

Let us improve this post!

Želite kaj dodati?